Saturday, June 8, 2013

Lapan Makanan Untuk Kekal Cantik

Ha, cak.. Eh, main cak2 pulak... Lama bebenor tak on9 kan.. Lama sesangat.. Nak cerita sikitlah, kesibukan melanda pada diri ini.. Although tengah cuti sem.. Tengah cuti ni lah nak spent time dengan family kan.. Apalah.. On9 ni bila-bila pun boleh.. But, kena gak update kat sini.. Law nak baca jup entry lama tuh nanti korang2 semua boring kan...

Hari ni nak cerita sikit pasal makanan yang sering digunakan untuk kekal cantik.. Search punya search inilah yang aku dapat...

1. Timun
  • Korang tau tak, rasa ramai orangtau kot.. Timun ni korang leh jadikan sebagai masker tok muka korang tuh.. Hiris di bahagian hujung timun dan gaul dengan sedikit tepung jagung serta air.. Sapukan pada keseluruhan wajah korang tuh n then basuh pada keesokkan harinya.. Surely kesegaran dapat korang rasai..
2. Tomato
  • Kandungan yang ada pada tomato, my favourite enak dimakan begitu saja, dapat membantu memulihkan kulit wajah dan menjadikan kulit licin serta halus. Ianya juga boleh dijadikan bahan anti-penuaan.. So, lepas ni tak payah nak beli krim yang mahal-mahal tuh, tomato kan ada..
3. Bayam
  • Korang tau tak, makan bayam setiap hari boleh mengurangkan risiko kulit menjadi berkerut dan berkedut although usia korang tuh makin jup bertambah saban tahun.. So, lepas ni beli bayam banyak2..
4. Badam
  • Korang yang makan badam, pasti mempunyai kulit yang sihat.. Ha, no komen.. dah kat paper kat macam tuh.. Cuba korang search sendiri badam kaya dgn apa..
5. Lobak Merah
  • Lobak merah pulak mampu untuk menyegarkan mata.. So, makanlah lobak merah untuk mata yang segar bugar.. Kalau membutang tuh no komenlah..
6. Coklat Pekat
  • Coklat ni kan boleh membuatkan kita rasa gembira malah boleh membantu tekstur dan kekenyalan kulit.. Ianya mempunyai khasiat yang tinggi..
7. Teh Hijau
  • Dipercayai turun-temurun, teh hijau ni dikatakan dapat menjadikan kulit korang lebih halus.. Cubalah try, rasanya ramai kot yang dah try.. hehehehe
8. Ubi Manis
  • Ubi manis ni kaya denga vitamin C.. Ia boleh membantu untuk membentuk kalogen yang amat baik untuk kelunturan dan keanjalan kulit serta menghindarkan kulit daripada kerutan.. Lepas ni tanam ubi kat belakang rumah dan makan ubi banyak2 ya.. Dapat jugak menambahkan kesihatan.. Agagagagaa..

YOUR SINCERELY:

SAFIE MOKHTAR

No comments :

Post a Comment