Thursday, March 13, 2014

Cara Nak Hilangkan Batuk & Kahak

Assalamualaikum, salam sejahtera dan salam satu Malaysia... Maybe salam satu Dunia bekoz satu dunia akan masuk blog niyh... Todays iollsss nak cerita sikit pasal satu penyakit yang lazim dan setiap orang mesti pernah dan selalu kena... Kalau tak pernah, memang tak lama lah kau hidup tuh... Nampak tak hari ni kegonjolan iollsss tak terserlah masa starting tadi... Maklumlah, tak kan nak terus gila jup selalu... Nak jugak jadi baiknya... Tak gitu Saodah??... Hahahaha... Lama dah tak tanya mak cik Saodah niyh... Makin kuit miut dia jawab tadi... Kalah upin ipin uollsss...
Sungguh tidak disangka yang penyakit niyh memang selalu menyerang disebabkan cuaca tidak menentu... Penyakit niyh bukanlah serius sangat pun, tapi kalau dibiarkan boleh memudaratkan... Batuk... Batuk... Batuk... Why iollsss ulang tiga kali, sebab iollsss nak uollsss uollsss baca berulang kali... Hahahaha... Jahat tak aku... weeeeee.... Batuk dengan kahak niyh selalu buat weollsss semua tak selesa, betul tak... But, kalau tekena makan jup ubat... Banyak dah ubat kat pasaran sekarang niyh... Yang paling femes masuk kat dalam TV buat masa niyh ialah musenix kalau tak silap namanya... Modern sekarang niyh...

But kat sini iollsss nak story kat uollsss semua macam mana nak ubat penyakit niyh cara tradisional yang orang dedulu kala gunapakai... Rasanya cara lama niyh pun mujarab jugak sebab iollsss pernah cuba kesemuia yang iollsss akan listkan kat bawah niyh nanti.. Dengan bahan semulajadi murah dan mudah didapati dekeliling rumah, kalau kau rajin tanam lah kan, Insyaallah dengan usaha dan izinNya pasti ok punyalah... Percayalah cakap iollsss niyh... Comey tak iollsss, Comeyyyyyyy.... *Nampak tak ayat Kak Ton... Hahahaha...

Petua Hilangkan Batuk dan Kahak 1

Uollsss hanya perlu mencampurkan madu dan air limau nipis dalam sedikit air suam kemudian minum air yang telah dicampurkan tuhh... Uolldsss boleh mengamalkan minuman niyh time pepagi tetiap hari... If uollsss tak tau berapa banyak madu yang perlu dicampurkan, boleh menggunakan nilai campuran yang iollsss basically gunakan, iaitu, 3-4 biji limau nipis + 1 sudu kecil madu + suku cawan air suam.... Senang jup...  Tapi for sure mak2 kau tau lah pasal benda niyh...
Petua Hilangkan Batuk dan Kahak 2
Bahan:
1.    Limau Kasturi – 1 biji (kalau limau nipis yg jenis byk air tu sehiris pun dah cukup)
2.    Madu Lebah Asli
3.    Halia 1 Inci
Cara-cara:
1.    Tumbuk halia sampai lumat, kemudian ambik jus nya
2.    Campurkan dengan madu & perahkan limau
3.    Campurkan semua dan minum

Petua Hilangkan Batuk dan Kahak 3
Bahan:
1.    limau kasturi + kicap
2.    limau + madu
3.    minum air rebusan epal merah
Sudahnya lepas seminggu tu baik terus sebab amalkan petua ke 3, tuh pun dah tak rebus, makan mentah je setiap pagi almaklumlah terlebih rajin…
Petua Hilangkan Batuk dan Kahak 4
1.    Lemon/ limau nipis + madu
2.    Gula2 fisherman’s friend makan satu demi satu secara berturut2 sebanyak 3 biji
3.    Limau kasturi + gula batu
4.    Madu
5.    Air limau nipis suam
6.    Bunga lawang 
Petua Hilangkan Batuk dan Kahak 5
Makan bawang putih bakar, dalam dua ulas satu malam
Cara-cara:
1.  Ambil seulas bawang putih dengan kulit nya. Cucuk dengan garfu pas tu bakar terus atas apa selama 2 minit.
2.  Kemudian kupas kulit, di basuh dan makan, jika dah masak betul bawang tu, dia tak pedas malah ranggup dan sedap untuk di kunyah macam makan gula (hehehe..xde la sampai mcm tu)...
Oklah uollsss semua, tamat sudah entry untuk kali niyh... Sakit tekak rasanya nak membebel jup... Iollsss tutup kat sini yup, jangan lupa untuk mencuba... Semua kat atas tuh menjadi tau... Iollsss dah try kesemuanya... Iollsss dapat semua petua tuh dari nenek iollsss (buyut) dan mak iollsss (nenek yang daku panggil mak)... Ibu tak bagi apa2, modern kot, tak tau apa2... Alhamdulillah iollsss tau dulu... Yeahhhh... Sebab tuh suka duduk kampung dari Bandar yang suck tuh... Krik, krik, krik...
Assalamualaikum...
p/s: Ingat asal usul, jangan sampai lupa... Twink2.. ^_^

YOUR SINCERELY:


SAFIE MOKHTAR

4 comments :

  1. makan bawang putih bakar tu macam tak lalu je.tips lain sangat membantu

    ReplyDelete
  2. bwg putih bakar sedap kalu berani nak rasa.,

    ReplyDelete
  3. Tq untuk info.dah seminggu suami dan anak batuk berkahak xbleh tido kesian tgk. 😖 nak cuba lah..

    http://ninafarhanawm.blogspot.my/?m=1

    ReplyDelete