Thursday, October 23, 2014

Tips Membuat Lawak Yang Bernas

Buakn mudah untuk seseorang itu membuat lawak, assalamualaikum awak-awak… Hahaha.. Lawak tak?? Macam bodoh je i0llsss rasa.. Mesti u0llsss rasa ann0yingkan.. T0day’s punya st0ry i0llsss nak cerita pasal satu tips untuk membuat lawak.. Iollss tak pernah cubalah.. Apa yang iollsss dapat niyh adalah daripada rancangan-rancangan TV dan blog-blog lain yang iollsss baca..

Iollsss memang suka ketawa, namun ketwa tuh biarlah mengikut lawak yang betul.. Jangan orang tak buat lawak tetiba u0llsss ketawa, memang orang akan kata u0llsss gila.. Hahaha lawaknya.. #NobodyCares…

K0rang tau tak, melawak ni pun ada caranya.. Ada tipsnya.. Bukan main tibai jer.. Kau ingat nak buat sesuatu tuh senang je ke buat macam tuh je ke.. Apa benda pun kat dunia ni walaupun nampak senang tapi setiap yang dibuat pasti ada cabarannya.. So kat sini iollsss nak share lah dengan u0llsss semua tips-tips macam mana nak buat lawak yang sangat bernas… Mana tau lepas baca niyh uollsss dapat satu skill melawak n bolehlah uollss masuk raja lawak ya…

1. Ingat Cerita Jenaka
  • Bersedia sebelum melawak.. Cuba uollsss tgk citer2 yang lawak.. After that, ingat betul2 citer2 yang uollsss tengok tuh.. Same thing like singing, we0llsss tak akan menyanyi kalau we0llsss tak ingat liriknya.. Betul tak??...

2. Rangka Cerita
  • Ada dua part dalam setiap jenaka yang dibuat… Satunya rangka cerita dan satunya punch line.. Kalau tak ada punch line, tak jadilah..

3. Kata Pikat
  • Pengakhiran diluar jangkaan.. Paling el0k akhirnya mengejutkan dan lain daripada apa yang audience fikirkan... Ia secara tiba2 dan lucu…

4. Masa Yang Tepat
  • Penyampaian kata pikat haruslah dikotakan pada masa atau waktu yang tepat.. Walaupun ringkas, tetapi ianya sangat penting.. Ia memberi kesan kepada audience untuk berasa lega dan suspen sebelum dikejutkan secara tiba2..

5. Pendek
  • Lawak yang panjang akan menjadi tidak kelakar.. Sometimes ianya membosankan audience.. Ingat jangan panjang2, pendek2 sudah…

6. Buat Lawak Sambil Berdiri
  • Mengusik dan mengeluarkan kata-kata lucumemang boleh dilakukan semasa duduk.. Tetapi membuat lawak ketika berdiri adalah lebih berkesan ditambah pula dengan body language si pelawak itu lagi…

7. Tunjuk Ekspresi
  • Buat mimic muka, body language dan beraksi dengan sewajarnya… Make sure tunjukkan reaksi gembira ketika u0llsss melawak tuh.. Notes: mana ada orang buat lawak time dia sedih atau marah…

8. Jelas dan Yakin
  • Make sure u0llsss menyampaikan lawak u0llsss tuh dengan suara yang terang dan jelas dan yang paling penting sekali u0llsss kena berkeyakinan untuk membuatnya… Kalau silent c0medy, u0llsss kena peka pulak dekat b0dy language supaya audience faham apa yg hendak u0llsss sampaikan…

9. Spontan
  • Kekadangkan, lawak atau jenaka tuh menjadi kelakar, lucu serta menggelikan hati jika ia terjadi secara spontan atau tidak dirancang…

10. Jangan Menjerit
  • Make sure kalau u0llsss guna mikrofon masa buat jenaka tuh, ni for th0se wh0 perform at the stage, make sure u0llsss jangan menjerit.. Takut nanti ada yang pekak pulak.. Ya dak..

11. Jangan Ketawa Sendiri
  • Jangan ketawa bila u0llsss buat lawak.. Means jangan sendiri buat, sendiri ketawa.. Nampak beben0r yang u0llsss punya lawak tuh tak jadi…

12. Jangan Merepek
  • Jangan memuji orang lain lebih kelakar dengan jenakanya kerana ianya akan membuatkan mereka yang lain lebih kelakar daripada u0llsss.. Be cool dan kalau nak puji biar berpada-pada.. Jangan buatkan diri u0llsss tuh paling hina dimata orang..

13. Jadikan Hobi
  • Melawak dibuat sebagai hobi.. Jadikan ianya cool dan ohsem pada hari-hari yang u0llss jalani..

Ok dah, tuh je ye.. Selkamat maju jaya pelawak-pelawak semua..

YOUR SINCERELY:

SAFIE MOKHTAR

No comments :

Post a Comment