Saturday, March 15, 2014

Cara Mencari Jodoh Menurut Islam

Jodoh dan pertemuan ditangan yang maha kuasa... Itu yang selalu weollsss semua dengar daripada kebanyakkan orang... Assalamualaikum uollsss semua, berjumpa kembali dalam rancangan blogger yang tak bertauliah sekali lagi... But today iollsss bertauliah yup... Rasa macam dah dapat title doctor kat depan tau masa nak menaip entry kali niyh... Story kali niyh iollsss nak bercerita mengenai agama pulak... Asyik cerita pasal lifestyle jup... Bosan jugak... But isu agama niyh pun ada kaitan dengan lifestyle weollsss semua... Memang tak boleh lari daripada title lifestyle blog aku niyh...

Berbalik kepada ayat yang first yang iollsss taip tadi, “jodoh dan pertemuan ditangan yang maha kuasa” ... Katanya kita yang manusia niyh hanya mampu menanti kehadirannya, jodoh itu datang kepada kita... Sebenarnya tuh semua tak beberapa betul sangat... Jodoh memang dari yang Esa... Semua yang ada di muka bumi niyh datang daripadaNya... Namun weollsss semua sebagai manusia perlulah berusaha untuk mendapatkannya... Bukan duduk jup menunggu ianya datang bergolek... Bukan macam tuh ya uollsss semua... Ada cara dan tatasusila yang perlu dipraktikkan untuk mendapatkan jodoh yang sempurna...

Kalau kau dengar cakap abang kau niyh, gurantee jodoh ko tak lama dah dik oi... Dalam Islam, umat manusia diberitahu bagaimana untuk menemukan jodoh yang baik dan sempurna... So bersesuaian dengan tajuk iollsss hari niyh how to find your match correctly... Jom kita tengok apa yang perlu uollsss buat... *Panduan untuk diri ini juga...

1. Memperbaiki diri
  • If weollsss semua ingin mendapatkan jodoh yang soleh dan solehah, maka weollsss semua harus menjadi orang yang soleh dan solehah jugak... Soleh dan solehah tuh bukan sekadar nama jup kay... Lifstyle weollsss semua seharian jugak bergantung dengan pencarian jodoh yang baik dan sempurna... Itulah maksud Allah dalam firman-Nya,
  • “Wanita-wanita yang keji adalah untuk laki-laki yang keji, dan laki-laki yang keji adalah untuk wanita-wanita yang keji (pula), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula). Mereka (yang dituduh) itu bersih dari apa yang dituduhkan oleh mereka (yang menuduh itu). Bagi mereka ampunan dan rezki yang mulia (surga)” (QS. An-Nur: 26).

2. Tidak putus asa dalam berdoa
  • Perkara paling utama dalam setiap apa yang kita lakukan... Jangan pernah berputus asa untuk berdoa... Doa yang baik untuk mendapatkan jodoh adalah doa yang terdapat dalam surat Al Furqon ayat 74: “Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami isteri-isteri kami dan keturunan kami sebagai penyenang hati (kami), dan jadikanlah kami imam bagi orang-orang yang bertakwa”...
  • Agar doa lebih makbul, uollsss perlu menjaga adab-adab berdoa dalam Islam. Jadi jangan berdoa menurut versi kita sendiri... Berdoalah menurut apa yang diajarkan Allah dan Rasul-Nya kepada kita, nescaya doa kita akan dimakbulkan...

3. Memperbanyak Ibadah Sunnah
  • If weollsss nak jodoh weollsss datang dengan cepat, weollsss semua perlu mendekati Allah dengan amalan ekstra... Caranya tidak hanya mengandakan ibadah wajib, tapi juga dengan menambah ibadah-ibadah Sunnah seperti solat tahajjud, solat dhuha, shaum, tilawah Al Qur’an, infaq, dan lain-lain... Lakukan ibadah Sunnah ini secara rutin setiap hari agar iman kita bertambah dan doa kita semakin dimakbulkan Allah Swt...

4. Memiliki Kriteria yang tidak Muluk
  • Why jodoh tuh sulit datang kepada kita? Salah satu mungkin disebabkan karana kriteria jodoh weolllsss tuh terlalu muluk... Weollsss nak kan jodoh yang mapan, cantik, tampan, berpangkat, berketurunan baik-baik dan beriman... But if weollsss nak kan jodoh atau calon uollsss tuh macam tuh, sah2 uollsss dah meletakkan satu kesulitan kepada diri uollsss dan orang lain... Better terima apa sedadanya... Itulah sebabnya Rasulullah mengatakan jika kita tidak dapat memperoleh semuanya, maka pilihlah yang agamanya paling baik...

5. Memperluas Pergaulan
  • Cara lain untuk mendapatkan jodoh adalah dengan memperluas pergaulan. If weollsss ada ramai kenalan dan kawan, senang nak buat pilihan... Kebanyakkan jodoh tuh bukan datang dari perkenalan secara langsung, malah dari kenalan dan rakan-rakan mungkin... Sebab tuh digalakkan kita bergaul dengan semua orang atau pergaulan luas bukannya pergaulan bebas ya uollsss...

6. Meminta Bantuan Orang Lain
  • Meminta bantuan tuh bukan maknanya macam meminta bantuan pertolongan... Meminta bantuan kat sini maknanya meminta bantuan dari sudara-mara atau kenalan mencarikan jodoh atau mempertemukan jodoh yang sepadan dengan kita... Berterus-terang dan jangan malu-malu untuk meminta bantuan kepada mereka... Jika kita berjaya dengan bantuan mereka, percayalah uollsss yang kawin dan yang membantu mencarikan jodoh tuh dah umpama membantu mendirikan sebuah masjid untuk satu kampung yang penuh dengan penghuninya umat Islam... J

7. Menyatakan Hasrat Secara Langsung
  • Bagi kaum wanita yang inginkan suami yang baik di hadapan matanya, dia boleh menyatakan hasratnya itu secara langsung kepada lelaki pilihan hatinya itu... Cara niyh memang asing dan pelik but pelik bagi sau-satu kaum bukannya pada agama... Cara ini sebenarnya Islami, karena pernah dilakukan oleh Khadijah RA kepada Nabi Muhammad SAW... Khadijah RA yang lebih dahulu menyatakan hasratnya kepada Nabi melalui perantaranya...

Kesemua kat atas niyh uollsss boleh praktikkan dalam perhubungan... Suitable for both of sex... But apa yang penting adalah usaha dan tawakal amat perlu bagi meningkatkan lagi keyakinan weollsss dalam mengecapi satu perhubungan yang bahagia dan azali...

YOUR SINCERELY:

Selfie jap dengan anak kesayangan itew niyh...

1 comment :

  1. Infonya Sangat Bermanfaat dan Saya Merasa Mendapat Pengatahuan Baru. Terimakasih :)

    Pakar Ilmu Pengasihan Sarana Bathin Mendapatkan Jodoh Idaman - Kunjungi www.PakarPengasihan.com

    ReplyDelete