Wednesday, February 13, 2013

14 February Setiap Tahun

Assalamualaikum semua, Lama dah tak update kan.. Maklumlah bizi giler.. Assignment melambak-lambak dah macam pasar lambak.. Muwahahahaha... Project pun tak run lagi wahal lusa nak hantar.. Ah, tak apalah.. nak update blog dulu.. Ni lagi penting pasal 14hb Februari setiap tahun.. Semua orang tahukan.. HARI VALENTINE DAY.. Harap tahulah kan.. So tak nak panjang lebar.. Topik kita hari ni ialah "Kenapa Islam melarang umatnya menyambut hari valentine day".. Baca kat bawah ni ya.. Mudah-mudahan kita diberkati oleh-NYA.. INSYAALLAH..


Asal Usul Valentine:

Sejarah bermula apabila seorang Paderi Kristian (St. Valentine) yang merupakan seorang tokoh yang hebat dalam mempertahankan cinta dan dianggap sebagai simbol ketabahan, keberanian dan kepasrahan dalam menghadapi cubaan hidup mati dlm keadaan tragis kerana dibunuh seorang Raja Romawi yang bernama Raja Claudius pada II (268-270M )

Sejak itulah tarikh 14 Februari diambil dan dijadikan sebagai hari memperingati kematian St. Valentine dan sekaligus dianggap sebagai upacara keagamaan masyarakat Kristian

Tu sebab la kita dilarang sambut Hari Valentine ni..
Cuba pikir, kalu kita sambut, maknanya kita pun merai hari kematian Paderi KristianFirman Allah:

Dalam erti lain umat Islam tidak boleh mencampur adukkan akidah dan peribadatan agama Islam dengan akidah dan peribadatan agama lain.

Ini berdasarkan firman Allah SWT yang bermaksud
“Katakanlah (wahai Muhammad): Hai orang kafir. Aku tidak akan menyembah apa yang kamu sembah dan kamu tidak mahu menyembah (Allah) apa yang aku sembah. Dan aku tidak akan beribadat secara kamu beribadat dan kamu pula tidak mahu beribadat secara aku beribadat. Bagi kamu agama kamu, dan bagi aku agamaku.”
(Surah Al-Kafirun ayat 1-6 )

Nabi SAW dengan tegas telah melarang kita daripada meniru budaya Yahudi dan Nasrani dalam hadis yang bermaksud, “Nescaya kamu akan turut jejak langkah mereka (Yahudi dan Nasrani ) sejengkal demi sejengkal, sehasta demi sehasta sehingga kamu akan turuti mereka walaupun mereka masuk ke dalam lubang biawak. Lantaran sahabat bertanya: Adakah mereka itu Yahudi dan Nasrani? Baginda menjawab: Siapa lagi kalau bukan mereka.”Sikap yang perlu dielakkan:

1- Sikap untuk keluar berfoya-foya sesama kekasih dan mengadakan majlis untuk menyambut hari tersebut dengan mengadakan parti atau majlis seumpamanya.

2- Menghantar kad-kad ucapan yang tertera kata-kata Valentine Day dan pada kad-kad tersebut terdapat gambar pari-pari yang mempunyai dua sayap yang menjadi simbol kepercayaan agama kristian.

3- Menulis ucapan kata-kata cinta di dalam kad yang diutuskan dengan menyatakan keinginan cinta kepada kekasih kerana ianya juga sikap mempamerkan rasa gembira dan percaya akan hari tersebut.

4- Kebanyakan negara-negara Barat, parti-parti diadakan sempena hari tersebut disambut dengan pesta seks dan tari-menari. Kebanyakan mereka menghantar hadiah-hadiah seperti bunga ros dan sekotak coklat kepada sesiapa yang mereka cintai.

5- Menghantar pesanan ringkas (SMS) kepada kekasih untuk meluahkan rasa sayang bersempena dengan Hari memperingati kekasih (Valentine Day) sebagai tanda percaya akan “keajaiban” hari tersebut.


Nukilan:

Ha, banyak sebabkan mengapa Allah S.W.T. melarang umatNya menyambut hari kekasih.. So renung-renungkan lah korang ya.. Terutama pada yang masih remaja yang sedang hangat bercinta.. Safie pun remaja jugak, baru 19 tahun.. Tapi, mengingatkan itu lebih baik dari mencegah.. Kalau tak dapatlah dosa free bukan.. Safie pun amik ni dari page lain.. Cer klik dekat sini, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) , banyak info yang korang boleh dapat.. Ok korang, salam..YOUR SINCERELY:

Pagi-pagi subuh dah nak update something, tapi tak tahu nak update apa.. Last-last save as draft.. Tengah hari ni baru dapat update.. Alhamdulillah..

No comments :

Post a Comment