Friday, October 11, 2013

Panduan Pemakanan Pada Perayaan

Uollsss semua, aku nak ucap selamat hari raya haji terlebih dulu ye.. Ok continue with our topic.. Bila time perayaan jup, macam-macamlah makanan yang ada.. Kalau melayu jangan cakaplah.. Bagi kaum-kaum lain pun sama jugak.. But, perlu diingatkan bila makan tuh berwaspadalah sikit. Macam-macam penyakit yang bakal menunggu Jemah dan Leman oi kalau makan tak jaga...

So kat sini nak bagi tau panduan makan pada musim-musim perayaan ya...
  1. Banyakkan makan sayur-sayuran dan buah-buahan.. Kurangkan makan daging dan makanan yang berlemak..
  2. Elak dan jauhkan diri tuh daripada makan makanan segera.. Lupakan maggi masa raya...
  3. Kurangkan pengambilan daging, kulit ayam, minuman tenusu yang berlemak, majerin, makanan yang bergoreng, makanan ringan dan makanan yang dibakar dengan lemak trans
  4. Kurangkan pengambilan gula serta makanan yang dihasilkan menggunakan tepung putih.. But most of rumah yang kita kunjungi mesti yang menambah berat badan.. Sabo je lah..
  5. Ambil makanan kaya potassium (sodium) seperti pisang, buah bersitrus, buah-buahan dan sayur-sayuran..
  6. Makan makanan tinggi kalsium seperti susu rendah lemak, brokoli, bayam dan tauhu..
  7. Gunakan minyak sayuran secara sederhana..
  8. Banyakkan minum air masak.. This is important.. Ini tak, air yang macam-macam warna dan macam-macam perisa yang ekau bedal apa hal jang...


Ok tuh jup nak share.. Thank You for reading this entry yang tak seberapa hebat ni tapi bolehlah pakai kan.. Bhahahaha...

YOUR SINCERELY:


SAFIE MOKHTAR

No comments :

Post a Comment